Ini adalah blog bersama Marea, Paizul, Nini & Dila.
Khas buat pencinta makanan & kaki melancong yang ada di luar sana.
Jom kita jalan-jalan sambil makan~

Thursday, January 19, 2012

Pattani dan Narathiwat

Dari Hat Yai kami bergerak ke Kelantan melalui Patani. Sebenarnya niat asal nak balik Ipoh dulu kemudian baru pegi Kelantan nak menghadiri kenduri kenduru kawin seorang kawan. Tapi bila pikir-pikir balik, lebih jimat dan cepat kalau terus pegi Kelantan ikut Sungai Golok. Jadi kami pun dengan selambanya pergi ke Kelantan melalui Sungai Golok dan Patani....haha, suka hati ja, orang lain yg risau macam apa...

Pemandangan indah menuju ke Sungai Golok
Keluar je dari Hat Yai, jalan raya semua lebar lebar2 dari Songkhla, Patani hinggalah ke Sungai Golok (Narathiwat) jalannya adalah highway (4/6 lane) tanpa tol sedangkan jumlah kereta tak la banya. Jadi bas (bas van) yg kami naik tu memang bawak selajunya la, 4 jam dah sampai Sungai Golok dari Hat Yai. Di Patani disepanjang jalan lalu banyak kampung dan beberapa pekan kecil. Tapi sebab driver tu bawa laju, tak dapat la nak tangkap gambar sangat...

Rumah-rumah kat Pattani dan Narathiwat ni besar-besar gak. Lansung tak terasa seperti di wilayah bergolak dan wilayah yg dikatakan antara termiskin. Keadaan jalan raya juga sangat bagus. Di sepanjang jalan nampak panyak tulisan thai dan jawi. Tulisan melayu rumi baru sekali je nampak.... Selain tu yg menariknya kebanyakan rumah-rumah yg baru dibina mempunyai unsur senibina Melayu tempatan. Sampaikan bangunan2 kerajaan, sekolah, univesiti dan rumah-rumah orang biasa pun ada senibina Melayu dan Islamik. Di wilayah Patani ada dua universiti iaitu Yala Islamic University dan Prince of Songkhla university Pattani campus. Di Narathiwat ada satu lagi universiti.
Setelah hampir 4 jam kami sampai di wilayah Narathiwat. Di wilayah Narathiwat terdapat dua bandar utama iaitu bandar Narathiwat (ibu negeri) dan bandar Sungai Golok.Di Narathiwat ada sebuah airport dan sebuah universiti.
Tak lama lepas tu kami tiba di bandar Sungai Golok yang merupakan bandar sempadan di Thailand. Bandar Sungai Golok kelihatan lebih maju dan tersusun berbanding pekan Rantau Panjang di sempadan Kelantan.

tiba di wilayah Narathiwat


bandar Sungai Golok, Narathiwat

depan kompleks imigresen Thailand di Sungai GolokNo comments:

Post a Comment