Ini adalah blog bersama Marea, Paizul, Nini & Dila.
Khas buat pencinta makanan & kaki melancong yang ada di luar sana.
Jom kita jalan-jalan sambil makan~

Monday, November 14, 2011

Jakarta - Thamrin City, MONAS dan Jalan Sabang

Niat asal nak terus pergi ke Tanah Abang tetapi disebabkan kemacetan (jam) yg terus, supir kami menasihatkan kami supaya ke Thamrin city.Menurutnya Thamrin city lebih selesa dan barang2 kat sini lebih murah dan jalan pun tak sesak. Memang betul pun, barang-barang kat sini lagi murah dari kat Tanah Abang..buang masa je pegi Tanah Abang, sesak yg amat.


Lepak2 depan Thamrin city...puas tunggu diorang sibuk shopping




Monumen Nasional (MONAS)
Seterusnya kami melawat MONAS (Monumen Nasional) iaitu tugu monumen peringatan setinggi 132 meter (433 kaki) mengenang perlawanan dan perjuangan rakyat Indonesia memperjuangkan kemerdekaan. Bahagian atas tugu ni dibuat daripada emas. Di tugu MONAS ni, pelancong boleh naik ke puncak atas dan menikmati panorama kota Jakarta dari atas. Tapi, sebab waktu pun dah malam, kami hanya bergambar di luar tugu sahaja.




Depan MONAS

Jalan Sabang (Jalan Hj. Agus Salim)
Dah puas bergambar, kami pun pegi check in hotel yg terletak tak jauh pun dari MONAS ni iaitu Maxonehotel.com yg terletak di Hj. Agus Salim atau lebih dikenali sebagai Jalan Sabang. Hotel ni kami booking dari website airasia awal-awal. Harga diorang kira amat berpatutan bagi sebuah hotel baru yg terletak di lokasi strategik di tengah kawasan tumpuan kota Jakarta. Perasa ramai gak orang Malaysia menginap di sini. Hotel ni designya sangat cantik,stail,cozy dan walaupun agak kecil tapi lansung tak terasa.



Selepas check in, kami berjalan-jalan di sekitar Jalan Sabang untuk makan. Jalan Sabang sememangnya terkenal sebagai tempat makan popular di Jakarta. walaubagaimanapun, kena berhati-hati sebab bukan semua warung dan restoran di sini halal. Nak selamat masuk kedai-kedai yg standard je lah.


No comments:

Post a Comment